+358 45 7731 2205
miksu@miksuleinonen.fi
Karttata
Lataa tyylikäs Riihimäki-karttataulu
Riihimäen kokoisessa kaupungissa meidän pitää pystyä tekemään yhteistyötä riippumatta poliittisista näkemyksistä.
Keskustelua kaupunkilaisten kanssa tulee käydä ennen päätöksiä, ei ainoastaan päätösten jälkeen.
Keskittymällä haasteiden ja ongelmien sijasta mahdollisuuksiin, saamme asioita tapahtumaan.
Riihimäen kaupunginvaltuutettu
Elinvoimalautakunnan puheenjohtaja
Riihimäen Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja
Perheenisä, yrittäjän ja opetusavustajan poika
Kehityspäällikkö
Reserviupseeri
Harrastuksina ruoanlaitto, jalkapallo ja vanhat ajoneuvot
Ryhmäpuheenvuoro 11.11.24 Valtuuston talousarviokokous (tallenne YouTubessa)
Arvoisa puheenjohtaja, läsnäolijat ja seuraajat
Yleinen talouden tilanne ja muu epävakaus
Ei liene kenellekään uutinen, että elämme monella tasolla muutosten ja haasteiden aikaa. Väestöllinen huoltosuhde, soteuudistukset, TE-palvelut-uudistus, talouden taantuma, ilmastonmuutos, Venäjän raakalaismainen sota Ukrainaa vastaan, jälleen kärjistynyt Israel/Palestiina-konflikti ja muu Lähi-idän epävakaus – nämä kaikki vaikuttavat talouteen, kuntatasolle ja ihmisten arkeen. Lisäksi esimerkiksi valtionosuuksien tiedetään jo supistuvan. Kuntatalouden ennusteet ylipäätään eivät näytä kovinkaan ruusuisilta.
Eräs henkilö työurani varrelta tuppasi sanomaan, että “siinä kohtaa, kun eurot loppuvat, ajattelu alkaa.” Onneksi Riihimäellä ajattelu on ennakoivaa, eikä meidän tarvinne todeta eurojen loppuvan. On tärkeää tiedostaa vallitseva tilanne ja tulevaisuuden näkymät sekä ryhtyä toimenpiteisiin. Tulevan vuoden talousarviossa tämä toimenpiteisiin ryhtyminen näkyy vahvasti.
Investoinnit ja talouden hallinta
Miten investointien kanssa tulisi toimia tällaisessa tilanteessa? Kokoomusryhmän näkemys on, että käyttökulujen tapaan myös investointeja on harkittava entistä tarkemmin. Priorisointia tulee korostaa ja investointeja jaksottaa järkevästi. Rohkeutta ja tekoja vaaditaan, mutta uhkarohkeutta on vältettävä. Taantumassa investoiminen voi olla elinehto, mutta se vaatii tarkkaa harkintaa, sillä taantumassa usein investointien riskit kasvavat ja tulokset supistuvat.
Investointien rinnalla kunnan taloudessa keskeistä ovat toimintamenot. Kuntaliitto ennustaa ensi vuodelle 6,7%:n kasvua kuntien toimintamenoissa. Tällaista kehitystä vastaan taisteleminen edellyttää varmasti kipeitä päätöksiä myös meillä Riihimäellä. Kipeät päätökset puolestaan vaativat yhteistyötä ja tietoa päätöksenteon tueksi.
Vaikka talousarviossa on paljon lukuja, se ei ole pelkkiä euroja. Lukujen takana on aina inhimillisiä palveluja ja niistä hyötyviä ihmisiä. Kysyin Facebookin Riihimäki-ryhmässä: Mitkä ovat sellaisia kaupungin tarjoamia palveluja, joista et olisi valmis tinkimään? Vastauksissa riihimäkeläiset mainitsevat esimerkiksi uimahallin ja kirjaston itselle tärkeinä palveluina. Kun päätämme eurojen kohdentamisesta, ratkaisuja ohjaavat aina myös meidän arvomme. Yhteisön tulee huomioida korostetusti heikoimmassa asemassa olevia jäseniään, riippumatta siitä, minkä kokoisesta joukosta kulloinkin on kyse. Toisin sanoen, vaikka tietyn tyyppisen avun tarvitsijoita olisi vain pienikin joukko, se ei tarkoita, että tämän joukon auttaminen olisi vähemmän tärkeää. Esimerkkinä ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön keskittyvä Icehearts-toiminta, tai muu lasten ja nuorten hyvinvointiin tähtäävä toiminta.
Tilanteessa, jossa lasten ja nuorten ongelmat ovat merkittävästi lisääntyneet, meidän on mietittävä, onko meillä varaa säästää tällaisesta?
Kokoomusryhmässä pyrimme löytämään talouden vakauttamiseen liittyen ratkaisuja, jotka vaikuttavat mahdollisimman vähän kaupunkilaisten arkeen. Kustannustehokkuuden lisäämisen ei tarvitse välttämättä tarkoittaa palveluista karsimista. Mielestämme on syytä tarkastella kriittisesti mutta ratkaisukeskeisesti tulevien rakennushankkeiden laajuutta ja sitä tuotammeko palveluja järkevästi. Meistä ei myöskään ole oikein hankkia julkista taidetta silloin, kun lähes kaikesta on karsittava? Nämä ovat esimerkkejä asioista, joita nostamme esille talousarviotyössä.
Olemme ryhmässämme myös yhtä mieltä siitä, että kaupunkilaisten veroprosentin korottaminen ei ole vallitsevassa tilanteessa järkevä tapa ratkoa talouden haasteita. Oli mukava todeta, että kaupunginjohtaja oli talousarvioehdotuksessaan samalla linjalla.
Uusi valtuusto – yhteinen linja
Uusi valtuusto valitaan keväällä, ja tulevat päättäjät jättävät oman kädenjälkensä. Luultavasti määrittämämme mittarit strategian mukaisten tavoitteiden saavuttamisessa tullaan syynäämään läpi. Ja tämä on aivan oikein, sillä toimintaympäristökin muuttuu jatkuvasti. Toivottavasti istuvan valtuuston tekemät valinnat tulevan vuoden talousarviossa jättävät perinnön, jonka myötä euroissa mitattaviin tavoitteisiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Valtuuston kokoonpanon muutoksista huolimatta tietyissä isoissa linjoissa tarvitaan, presidentti Sauli Niinistönkin peräänkuuluttamaa, pitkäjänteistä linjaa. Tämä pitkäjänteisyys korostuu vastuullisessa taloudenpidossa, jossa pitkäkestoiset vaikutukset usein myös konkretisoituvat pidemmällä aikajänteellä. ”Johdonmukaisuus muuttaa keskinkertaisuuden erinomaisuudeksi." Tony Robbins.
Valtuuston vaihtuminen Riihimäellä ei muuta yleistä talouden tilannetta, eikä vaatimusta vastuulliseen taloudenpitoon. Riihimäen talous vaatii johdonmukaista, valtuustokaudet ylittävää yhteistyötä. Uskon, että täällä on useita, jotka voivat myös valtuustokauden vaihtumisen jälkeen myötävaikuttaa pitkäjänteisen yhteistyön puolesta.
Hyviä uutisia ja mahdollisuuksia
Riihimäellä tehdään paljon asioita oikein. Riihimäki on hyvä kaupunki ja erottuu edukseen monella tapaa. Tuoreissa bränditutkimuksen tuloksissa nähdään positiivista kehitystä: Riihimäki tunnetaan paremmin, mielikuva kaupungista on positiivisempi ja muuttokohteena Riihimäki on kiinnostavampi. Riihimäki on ottanut tyylikkäästi vastaan ukrainalaisia ja saanut siitä tunnustusta. Asuntosijoittajat noteeraavat Riihimäkeä positiivisesti. Pääkaupunkiseudulla puhutaan näkyvästä Riihimäestä ja Hämeessä naapurikunnat ihmettelevät Riihimäen hyvää draivia.
Esimerkkinä nostan Aamupostin uutisen parin viikon takaa: “Nyt jysähti: Riihimäki nousi elinvoimavertailussa lähes 40 prosentilla ohi kymmenten paikkakuntien.”. Vertailussa taakse jäi mm. Hämeenlinna. Tämä lämmittää elinvoimalautakunnan puheenjohtajan sydäntä.
Kaupunkikehityksessä puhutaan positiivisesta kierteestä, jossa onnistumiset ja hyvät uutiset tuovat lisää onnistumisia. Uskon, että Riihimäki on jo hypännyt tähän kierteeseen, ja nyt meillä on erinomainen mahdollisuus ruokkia sitä. Käpertymällä piiloon sieltä lentää nopeasti pois. Olemalla rohkeita, ennakkoluulottomia ja järkeviä sekä tekemällä hyvää yhteistyötä, ruokimme varmasti tätä Riihimäen positiivista kierrettä.
Lopuksi arvoisa puheenjohtaja - Kiitos ajasta ja toivon valtuustokollegoille viisautta talousarviota koskevissa päätöksissä.